Voor welke leeftijden is de sauna geschikt?

12 juni 2020 - Sauna

Als wij aan het grote voorbeeld van Finland denken dan valt het ons op dat daar vrijwel iedereen, van baby tot grijsaard , van de sauna gebruik maakt. De sauna is voor de Finnen het meest van belang als een methode om de lichaamshygiëne te verzorgen. En ook oude mensen moeten baden en blijken daarbij de sauna goed te kunnen doorstaan.

Soortgelijke ervaringen worden er ook in ons land opgedaan. Oudere mensen van omstreeks of boven de 70 jaar kunnen nog intens van hun saunabad genieten. Sommigen maken dan geen gebruik meer van het dompelbad, maar er zijn er ook die juist dit onderdeel voor geen goud zouden willen missen. Het is allemaal een kwestie van conditie en er aan gewend zijn. Er zijn veel oudere saunabaders die al 10-20 jaar trouw iedere week de sauna bezoeken.

Daarom is het ook nog niet zo gek als er juist in bejaardentehuizen een sauna-afdeling voor de bewoners wordt ingericht. Want er zijn veel goede redenen om het gebruik van de sauna te propageren juist voor de periode van het op leeftijd komen en voor de oude dag.

Het regelmatig onttrekken van vocht en afvalstoffen uit de weefsels kan het ontstaan van ziektekiemen voorkomen; de bij oudere personen wat vertraagde stofwisseling wordt er door geactiveerd. Een goede doorbloeding van de huid stimuleert de celvernieuwing en geeft ons een frisser en jeugdiger uiterlijk.

Zoals reeds eerder werd besproken is er in tegenstelling tot datgene wat hierover meestal wordt beweerd bij het saunabaden nauwelijks sprake van enige belasting voor het hart. Het verblijf in de hete cabine is ook voor mensen met een minder goede werking van, het hart niet extra gevaarlijk.

Hoe laat zich anders het feit verklaren dat in speciale revalidatieklinieken patiënten , die enige maanden tevoren nog een hartinfarct hebben doorstaan, niet alleen van de sauna gebruik mogen maken , maar dit zelfs als een belangrijk deel van de behandeling krijgen voorgeschreven. Het afkoelen gebeurt in die gevallen dan uitsluitend aan de buitenlucht en met behulp van de afkoelslang, steeds afgewisseld met warme voeten baden.

Als iemand van gevorderde leeftijd geen last heeft van aderverkalking, verharding van de kransslagaders of de rs die het bloed naar de hersenen voeren en niet lijdend is aan een of andere ziekte waarbij het saunabaden pertinent verboden is , dan is de ouderdom op zich geen reden om het gebruik van het Finse bad af te raden.

Juist voor de wat oudere mensen valt de psychisch-hygiënische werking van de sauna en haar kalmerende invloed op de gemoedsrust niet hoog genoeg te waarderen. Samenvattend kan men stellen dat er voor het saunabaden wat de leeftijd betreft naar boven toe geen beperkingen bestaan.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES