Wat is het verschil tussen een sauna en een stoombad?

1 april 2023 - Veelgestelde vragen

Als het gaat om ontspanning en het bevorderen van een gezonde levensstijl, zijn zowel sauna's als stoombaden populaire opties. Hoewel ze vergelijkbaar lijken, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee die u kunnen helpen om de juiste keuze te maken voor uw persoonlijke behoeften en voorkeuren.

BEKIJK HET AANBOD STOOMBADEN BEKIJK HET AANBOD SAUNA'S 

In dit artikel zullen we de belangrijkste verschillen tussen een sauna en een stoombad bespreken, evenals de voordelen en nadelen van elk.

1. Basisprincipes

De basisprincipes van een traditionele Finse sauna

Finse sauna's maken gebruik van droge lucht om ontspanning en gezondheidsvoordelen te bieden. Ze hebben over het algemeen een temperatuur tussen de 70°C en 100°C, met een lage luchtvochtigheid van ongeveer 10-20%. Het principe achter de meeste sauna's is eenvoudig: de warmte verhoogt uw lichaamstemperatuur, waardoor uw bloedvaten verwijden en uw hartslag stijgt. Dit leidt tot een verhoogde bloedcirculatie, die helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en het stimuleren van de afgifte van endorfines – de 'feel-good' hormonen.

De basisprincipes van een Turks stoombad

Turkse stoombaden bieden een vochtige, warme omgeving met een relatief hoge luchtvochtigheid van 100%. De temperatuur in een stoombad varieert meestal tussen 40°C en 50°C. In tegenstelling tot sauna's, waar de warmtebron zich meestal in de kamer bevindt, wordt de stoom in een Turks stoombad opgewarmd om stoom te genereren. De vochtige lucht helpt bij het openen van de poriën en het hydrateren van de huid, wat kan bijdragen aan een zachtere en gladdere huid.

2. Verschillen

Verschillen in luchtvochtigheid en temperatuur

Een van de meest opvallende verschillen tussen een traditionele Finse sauna en een Turks stoombad is de luchtvochtigheid en temperatuur. Zoals eerder vermeld, heeft een Finse sauna een droge lucht en hoge temperaturen, terwijl een Turks stoombad een vochtige lucht en lagere temperaturen heeft. Dit betekent dat sauna's doorgaans heter aanvoelen dan stoombaden, zelfs bij vergelijkbare temperaturen.

Verschillende materialen en ontwerpen

Finse sauna's zijn meestal gemaakt van hout, wat een natuurlijke, rustieke uitstraling geeft. Ze hebben vaak houten bankjes om op te zitten of liggen, en de warmte wordt gegenereerd door warme stenen die de warmte vasthouden en geleidelijk afgeven.

Turkse stoombaden daarentegen zijn meestal betegeld of gemaakt van andere materialen zoals marmer. Ze hebben vaak zitplaatsen rond de omtrek van de kamer en de warmte wordt gegenereerd door een externe stoomgenerator. Het ontwerp van stoombaden is vaak luxueuzer en kan elementen bevatten zoals aromatherapie, lichttherapie en ingebouwde geluidssystemen.

3. Voordelen

Voordelen van een sauna

Sauna's bieden een reeks gezondheidsvoordelen, waaronder:

 • Ontspanning en stressvermindering
 • Verbeterde bloedsomloop
 • Verlichting van spierpijn en gewrichtspijn, wat vooral nuttig kan zijn voor mensen met reuma
 • Versterking van het immuunsysteem, wat kan helpen bij het voorkomen van acute infecties
 • Ondersteuning bij gewichtsverlies door verhoogde calorieverbranding
 • Reiniging van de huid door het stimuleren van zweetproductie

Lees ook ons artikel: 4 voordelen van een saunabezoek tijdens de wintersport

Voordelen van een stoombad

Stoombaden bieden eveneens tal van voordelen, zoals:

 • Hydratatie en reiniging van de huid
 • Verlichting van congestie en ademhalingsproblemen
 • Verbeterde bloedsomloop
 • Ontspanning en stressvermindering
 • Verlichting van spierpijn en gewrichtspijn
 • Ondersteuning bij gewichtsverlies door verhoogde calorieverbranding

Lees ook ons artikel: Het stoombad: gezond voor lichaam en geest

4. Hoe kiest u tussen een sauna en een stoombad?

Bij het kiezen tussen een sauna en een stoombad, zijn er enkele factoren waarmee u rekening moet houden. Uw persoonlijke voorkeur speelt hierbij een belangrijke rol. Als u liever een droge, hete omgeving heeft, is een sauna wellicht meer geschikt voor u. Als u de voorkeur geeft aan een vochtige, warme omgeving, dan is een stoombad een betere optie.

Daarnaast moet u rekening houden met uw gezondheid en eventuele medische aandoeningen. Mensen met astma of andere ademhalingsproblemen kunnen baat hebben bij een stoombad, terwijl mensen met bepaalde huidaandoeningen mogelijk meer baat hebben bij een sauna.

5. Veiligheidsmaatregelen en aanbevelingen

Zowel bij het gebruik van een sauna als een stoombad, zijn er enkele veiligheidsmaatregelen die u in acht moet nemen:

 • Raadpleeg uw arts voordat u gebruikmaakt van een sauna of stoombad, vooral als u zwanger bent, hartproblemen heeft of andere medische aandoeningen.
 • Blijf gehydrateerd door voor en na uw sessie voldoende water te drinken.
 • Beperk uw sessie tot 15-20 minuten en luister naar uw lichaam. Verlaat de ruimte als u zich ongemakkelijk of duizelig voelt.
 • Neem een koele douche na uw sessie om uw lichaamstemperatuur te helpen normaliseren en uw poriën te sluiten.

6. Conclusie

Sauna's en stoombaden zijn beide uitstekende manieren om te ontspannen en te genieten van de vele gezondheidsvoordelen die ze bieden. De belangrijkste verschillen tussen deze twee ontspanningsmethoden zijn de luchtvochtigheid, temperatuur, materialen en ontwerpen. U

w persoonlijke voorkeuren en gezondheid spelen een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste optie voor u. Door rekening te houden met deze verschillen en de bijbehorende voordelen, kunt u een weloverwogen keuze maken tussen een sauna en een stoombad om optimaal te profiteren van de ontspanning en gezondheidsvoordelen die ze bieden.

Als u nog steeds twijfelt over welke optie het beste bij u past, overweeg dan om beide methoden uit te proberen en te bepalen welke u het meest comfortabel en effectief vindt. Ongeacht uw keuze, vergeet niet om de veiligheidsmaatregelen en aanbevelingen in acht te nemen om optimaal te genieten van uw sauna- of stoombadervaring.

In de wereld van wellness zijn sauna's en stoombaden essentiële elementen die ontspanning, gezondheid en welzijn bevorderen. Of u nu een bezoek brengt aan een spa, een sportschool of overweegt om een sauna of stoombad in uw eigen huis te installeren, het begrijpen van de verschillen tussen deze twee ontspanningsmethoden kan u helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze die past bij uw behoeften en wensen.

  Finse sauna kopen?

  Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

  Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

  SHOP SAUNA'S

  Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna en infrarood

  BEKIJK REALISATIES