Ontdek de perfecte infraroodlampen voor jouw behoeften

23 juli 2020 - Infrarood

Infraroodlampen spelen een cruciale rol in het functioneren en de effectiviteit van infraroodsauna's. Het is belangrijk om te weten welke soorten infraroodlampen er zijn en welke het beste bij jouw behoeften passen. Dit artikel bespreekt de verschillende infraroodlampen en hun kenmerken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het uitrusten van je cabine.

infraroodcabine tylo padel tennis
Infraroodlampen

Full-spectrum infraroodlampen: krachtige verlichting voor spieren en gewrichten

De keuze van infraroodlampen voor je sauna bepaalt de duur van een sessie en de effecten die je kunt verwachten. Full-spectrum infraroodlamp, ook bekend als kortegolfstralers, genereren een combinatie van infraroodstraling. Deze lampen produceren IR-A, IR-B en IR-C straling, wat zorgt voor een bijzonder effectieve warmtebron.

Full-spectrum infraroodlampen hebben geen opwarmtijd nodig, wat betekent dat je meteen kunt beginnen met ontspannen en genieten. De rood licht warmte dringt tot 5 mm diep door in de huid en is vaak effectief bij het verlichten van spier- en gewrichtspijn. Houd er rekening mee dat je niet langer dan 15 minuten gebruik moet maken van deze intensieve lampen.

Als je liever langer wilt ontspannen in je infraroodsauna, overweeg dan een cabine met voornamelijk midden- en langegolfstralers, en eventueel slechts één of twee kortegolfstralers.

Midden- en langegolf infraroodlampen: zachtere warmte voor de bovenste huidlagen

Infraroodcabines uitgerust met midden- en langegolfstraling (aangeduid als IR-B/C) bieden niet dezelfde diepe warmtewerking als cabines met kortegolfstraling. IR-B/C-straling wordt snel opgenomen door je lichaam, maar dringt minder diep door in de bovenste huidlaag.

Omdat midden- en langegolf infraroodlampen een minder intense warmte afgeven, ervaren veel mensen een aangenamere en zachtere beleving. Hoewel deze lampen mogelijk minder effectief zijn voor spieren en gewrichten, kun je wel langer van de warmte genieten. Dit verklaart de populariteit van infraroodsauna's met dit type lampen. Je kunt volledig tot rust komen en je huid krijgt de kans om te zuiveren.

Infraroodlamp zijn er in verschillende soorten en maten, en de keuze die je maakt, heeft invloed op je sauna-ervaring. Of je nu op zoek bent naar diepgaande verlichting van spier- en gewrichtspijn met full-spectrum infraroodlampen, of liever een langere, meer ontspannen sessie met midden- en langegolf infraroodlampen, er is een optie voor iedereen.

Wattage van infraroodlampen: energieverbruik en warmte-intensiteit

Bij het kiezen van infraroodlampen voor je infraroodsauna is het ook belangrijk om rekening te houden met het wattage. Het wattage van een infraroodlamp heeft invloed op zowel het energieverbruik als de warmte-intensiteit die de lamp produceert.

Infraroodlampen zijn verkrijgbaar in verschillende wattages, meestal variërend van 300 watt tot 1500 watt. Hoger wattage betekent over het algemeen meer warmte-intensiteit en snellere opwarming, wat vooral belangrijk is bij een full-spectrum infraroodlamp. Dit kan echter ook leiden tot een hoger energieverbruik en daarmee hogere energiekosten. Aan de andere kant zorgen infraroodlampen met een lager wattage voor een minder intense warmte en langzamere opwarming, maar zijn ze meestal energiezuiniger.

Om een evenwicht te vinden tussen warmte-intensiteit, energieverbruik en kosten, is het raadzaam om rekening te houden met de grootte van je infraroodsauna en je persoonlijke voorkeur voor warmte. Een grotere sauna vereist mogelijk infraroodlampen met een hoger wattage om voldoende warmte te genereren, terwijl een kleinere sauna wellicht met lampen met een lager wattage toekomt.

Bij het kiezen van het juiste wattage is het aan te raden om professioneel advies in te winnen, zodat je de meest energie-efficiënte oplossing kunt vinden die tegelijkertijd de gewenste warmte-intensiteit biedt. Onze experts bij Abisco kunnen je helpen bij het bepalen van het optimale wattage voor jouw infraroodsauna, rekening houdend met jouw specifieke behoeften en wensen.

Voordelen van infraroodsauna's

Infraroodlampen in infraroodsauna's bieden een scala aan gezondheidsvoordelen. Enkele veelgestelde vragen over deze voordelen zijn:

  1. Spier- en gewrichtspijnverlichting: Infraroodwarmte kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking in spieren en gewrichten, waardoor het een uitstekende optie is voor mensen die lijden aan artritis of andere aandoeningen. Bovendien kan de warmte van een infraroodlamp bijdragen aan het verhogen van de flexibiliteit en mobiliteit, waardoor beweging comfortabeler wordt en de kwaliteit van leven kan verbeteren voor diegenen die worstelen met chronische pijn.

  2. Verbeterde bloedcirculatie: De warmte van infrarood lampen stimuleert de bloedstroom, wat kan bijdragen aan een betere zuurstoftoevoer naar spieren en organen. Dit proces van verhoogde bloedcirculatie kan ook helpen bij het versnellen van het genezingsproces na blessures en zorgen voor een betere afvoer van afvalstoffen, waardoor het lichaam sneller herstelt en revitaliseert.

  3. Ontspanning en stressvermindering: Infraroodsauna's zijn uitstekend geschikt voor ontspanning en stressvermindering. Een infraroodlamp gebruiken draagt bij aan een betere geestelijke gezondheid. De kalmerende warmte van een infraroodlamp kan helpen bij het verminderen van spanning in het lichaam en het bevorderen van een diepe staat van ontspanning, die stressverlichting kan bieden en het algehele welzijn kan bevorderen.

  4. Huidverzorging: Infraroodwarmte kan helpen bij het verwijderen van onzuiverheden uit de huid en het verbeteren van de huidskleur en -textuur. Bovendien kan de verhoogde bloedcirculatie bijdragen aan de productie van collageen, waardoor de elasticiteit en soepelheid van de huid worden bevorderd en de verschijning van fijne lijntjes en rimpels wordt verminderd.

  5. Verbeterd immuunsysteem: Het regelmatig gebruiken van een infraroodsauna kan het immuunsysteem versterken en helpen bij het bestrijden van infecties en ziekten. Door de lichaamstemperatuur te verhogen, simuleert de infraroodwarmte een koortsachtige omgeving in het lichaam, wat een natuurlijke reactie is om ziektekiemen en virussen te bestrijden, en draagt zo bij aan een sterker en veerkrachtiger immuunsysteem.

Lees ook onze tips: Hoe moet ik een infraroodcabine gebruiken?

Tips voor het kiezen van de juiste infraroodlampen

Waarop moet je letten bij het kopen van een goede infraroodlamp? Bij het kiezen van de juiste infraroodlamp voor je infraroodsauna, zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden:

  1. Persoonlijke voorkeur: Bepaal welk type warmte je prettig vindt. Kies voor full-spectrum infraroodlampen als je krachtige verlichting wilt, of midden- en langegolfstralers voor een zachtere warmte. 

  2. Gebruiksduur: Overweeg hoe lang je van plan bent om in de sauna te zitten. Als je langere sessies wilt, kies dan voor midden- en langegolfstralers. Deze lampen bieden een minder intensieve, maar langdurige warmte, waardoor je langer in de sauna kunt verblijven zonder oververhitting of ongemak.

  3. Gezondheidsdoelen: Bepaal welke gezondheidsvoordelen je wilt bereiken met je infraroodsauna. Kies voor een full-spectrum infraroodlamp als je vooral spier- en gewrichtspijnverlichting wilt, of midden- en langegolfstralers als je op zoek bent naar ontspanning en huidverzorging. Denk ook na over je lange termijn doelen, zoals verbeterde bloedcirculatie, detoxificatie of algemene wellness.

  4. Budget: Houd rekening met je budget bij het kiezen van de juiste infraroodlamp. Full-spectrum infrarood lampen kunnen duurder zijn dan midden- en langegolfstralers. Denk na over de initiële kosten van de lampen, maar ook over de langere termijn kosten, zoals energieverbruik en eventuele onderhoudskosten.

  5. Professioneel advies: Raadpleeg een deskundige, zoals een medewerker van abisco.be, om je te helpen de beste keuze te maken op basis van jouw persoonlijke situatie en wensen. Een ervaren professional kan je begeleiden bij het afwegen van de voor- en nadelen van verschillende lampen en het vinden van de perfecte match die voldoet aan jouw specifieke behoeften, budget en levensstijl.

Conclusie

Infraroodlampen zijn een essentieel onderdeel van de infraroodsauna-ervaring en hebben invloed op de duur van je sessie, de warmte-intensiteit en de gezondheidsvoordelen die je kunt verwachten. Het kiezen van de beste infraroodlamp voor je cabine kan een wereld van verschil maken in jouw persoonlijke wellnessroutine.

Of je nu op zoek bent naar krachtige verlichting van spier- en gewrichtspijn met full-spectrum infraroodlamp of een meer ontspannen en langere sauna-ervaring met midden- en langegolfstralers, er is een ideale oplossing voor iedereen. Neem de tijd om je behoeften en voorkeuren te evalueren en raadpleeg deskundig advies om de perfecte infraroodlampen voor jouw infraroodsauna te vinden.

Wil je graag meer weten over de verschillende soorten infraroodstralers? Of heb je wat advies nodig over de perfecte combinatie voor jouw lichaam? Contacteer ons of kom eens langs in onze showroom.

Klaar voor een infraroodsauna? Vraag ons advies en prijzen

Overweeg je een infraroodcabine te plaatsen, en wil je weten welke cabine en panelen voor jou ideaal zijn? Of wil jij je sauna uitrusten met extra infraroodpanelen? Laat ons met je meedenken. We geven je vrijblijvend advies en een budget op maat. Kom naar onze showroom of stel hier je vraag.