Zelf sauna bouwen: hoe begin je eraan?

1 april 2023 - Sauna

Een eigen sauna is voor velen een droom. Er zijn verschillende opties om dat te realiseren. Er zijn complete saunacabines op de markt die kant en klaar voor jou geplaatst worden, of je kan een sauna op maat laten maken. Maar wie zelf graag de handen uit de mouwen steekt, kan zelf een sauna bouwen. Zo pak je het aan:

1. Meet de ruimte die je kan benutten

Wil je de sauna in je woning plaatsen, bijvoorbeeld in een kamer, garage of badkamer? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je sauna volledig past binnen de ruimte die je hebt. Meet zowel in de hoogte als lengte en breedte, en hou rekening met moeilijke hoekjes of kantjes. Zo heb je zeker voldoende ruimte.

Als je een sauna in je tuin plaatst, heb je meestal wat meer vrijheid in de afmetingen. Moet je nog kiezen tussen een binnen- of buitensauna? Lees dan hier de voor- en nadelen van beide.

2. Kies een model op maat

Ken je de ruimte die je kan benutten om een sauna te plaatsen? Dan kan je een model kiezen. Er zijn kleinere saunacabines voor twee personen op de markt, maar ook grotere modellen.

Denk vooraleer je kiest ook eens na over het aantal personen dat gebruik zal maken van je sauna. Wil je vrienden kunnen uitnodigen om samen in de sauna te gaan? Dan zal een tweepersoonscabine uiteraard wat krap zijn.

Bekijk al onze binnensauna's

3. Neem de juiste houtsoort(en)

Niet elke houtsoort is geschikt om een sauna uit te bouwen. Zo zijn teak of eik niet geschikt omdat ze geen goed saunaklimaat geven. Ze gaan na een tijdje een geur afscheiden.

Wel geschikt is grenenhout, dat uit het hoge noorden komt. Het geeft een mooi effect en is niet duur in aankoop. Iets duurdere soorten zijn alder- en cederhout. Deze geven een nog mooiere afwerking.

Voor de saunabanken kan je een andere houtsoort kiezen, zoals aspen of abachi.

4. Zorg voor een stabiele basis

Om een sauna te bouwen heb je een stabiele ondergrond nodig. Dat kunnen bijvoorbeeld klinkers of beton zijn. Het materiaal op zich maakt niet uit, als de basis maar stabiel is.

5. Isoleer je sauna

Je kan je sauna isoleren met glaswol, rotswol of kurk. Het meest ecologische is kurk, maar dat is ook iets duurder. Zorg voor een dampscherm aan de binnenkant van de sauna, zodat er geen vocht aan de isolatie komt.

6. Kies een saunakachel

Om de sauna te verwarmen, heb je een saunakachel nodig. Er zijn verschillende mogelijkheden:

Een elektrische saunakachel wordt het vaakst gekozen. Je hebt dan wel een elektrische draad nodig die van de zekeringskast tot aan de sauna loopt. Lees hier meer over de benodigdheden om een elektrische saunakachel aan te sluiten.
Kies een saunakachel met een vermogen dat groot genoeg is om de volledige ruimte op te opwarmen.

Een houtkachel zorgt voor een bijzondere sfeer, maar is minder geschikt voor kleinere sauna’s en binnensauna’s.

Bekijk ons aanbod aan saunakachels

7. Ventilatie is belangrijk

Een goed geïsoleerde sauna is één ding, maar ventilatie is minstens zo belangrijk. Er moet altijd zuurstof van buiten in de sauna kunnen geraken.

--

Wil je hulp bij het kiezen, samenstellen of plaatsen van jouw ideale sauna? Breng dan een bezoek aan onze toonzaal of contacteer ons voor meer informatie.

sauna op maat

Sauna op maat van je thuis? Vraag ons advies en prijzen

Je eigen sauna op maat laten designen? Stel ons al je vragen. Samen bedenken we het ontwerp voor jouw pure saunabeleving, en stellen jou de perfecte wellnessoplossing voor. Meer weten? We geven je vrijblijvend advies en prijs op maat.