Daarom is water drinken in de sauna zo belangrijk

21 juli 2020 - Sauna

De sauna heeft heel wat gezonde effecten op het lichaam. Zo beschermt het je tegen verkoudheden, verbetert het je bloedsomloop en heeft het een ontspannend effect op de spieren. Maar wil je het zo gezond mogelijk houden, dan moet je zeker ook voldoende water drinken. Waarom dat noodzakelijk is, lees je hier.

Vochtverlies

De sauna en zweten, dat gaat vanzelfsprekend samen. Dat betekent ook dat je heel wat vocht verliest. Enerzijds is dat gezond: het lichaam onttrekt dat vocht aan onze weefsels, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd. Enig nadeel: vochtverlies gaat ook gepaard met een verlies van mineralen. Die kan je terugwinnen door water te drinken en zo je vochtopname op peil te brengen.

Wanneer water drinken?

Het is belangrijk dat je voor en na elk saunabezoek water drinkt. Nog beter is water met toevoeging van extra mineralen: met kalium of natrium of zoutwater. Dit zorgt ervoor dat je lichaam het water dat je drinkt ook vasthoudt en dat het voldoende mineralen heeft. Na een saunasessie drink je ook best voldoende water of lauwe thee. Zo breng je je vochtreservers weer op peil.

Hoeveel moet ik drinken?

Hoe weet je of je genoeg vocht opneemt? Dat kan je zien aan de kleur van je urine. Eigenlijk moet die bijna transparant zijn, zoals water. Als dat niet zo is en de kleur eerder geel is, dan wil dat zeggen dat je uitgedroogd bent. Je moet dan meer water drinken. Wacht niet tot je dorst krijgt, want dan is het meestal al te laat.

Wat mag ik drinken?

Water is uiteraard het beste om je vochtopname op peil te brengen. Ook (kruiden)thee en fruitwater hebben een gunstig effect. Dranken die je moet vermijden voor en na de sauna zijn koffie, zwarte thee, alcoholische dranken en veel frisdranken. Deze hebben eerder een uitdrogend effect. Drink je ze toch, dan doe je dat best in combinatie met water.

Meer weten over sauna en wellness? Bekijk dan zeker onze blog. Je vindt er tips voor onderhoud, gebruik en installatie van sauna’s, stoombaden, infraroodcabines en jacuzzi’s.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES