Een sauna kopen? Lees eerst deze tips

11 juni 2020 - Sauna

Een sauna in je eigen huis: veel mensen dromen ervan. Stel je voor: je komt thuis van het werk en kan zo beginnen te relaxen zonder dat je de deur uit moet. Of je blijft op zondag gezellig thuis om je in je eigen sauna klaar te ‘stomen’ voor de werkweek. Zalig, toch? Je kan je sauna plaatsen waar je dat zelf wil en je kan hem volledig integreren in de inrichting van de kamer. Er zijn heel wat mogelijkheden binnen saunamodellen, zowel in verschillende types als verschillende maten. Wij geven je enkele tips waar je op moet letten als je een sauna wil kopen.

Infrarood of Finse sauna?

Je kan kiezen voor een traditionele Finse sauna, maar de laatste jaren is ook de infraroodsauna erg populair geworden. Ze hebben elk hun eigen voordelen, en de beleving is toch lichtjes anders. De ene persoon houdt meer van een Finse sauna, de andere meer van een infraroodcabine. In een Finse sauna wordt alle lucht in de cabine opgewarmd. Een infraroodcabine werkt met stralers die rechtstreeks inwerken op het lichaam en de spieren. De omgevingswarmte in de cabine is minder warm dan in een Finse sauna.

Infraroodcabine op maat

Welke grootte?

Welke afmetingen jouw sauna best heeft, is afhankelijk van verschillende zaken.

  • De belangrijkste factor is natuurlijk de hoeveelheid ruimte die je hebt. Wil je ze in de badkamer? Dan is er meestal niet erg veel plaats. In een andere kamer in huis of in de tuin is er meestal wel meer plaats.
  • Het is ook belangrijk te bepalen met hoeveel personen je meestal in de sauna zou gaan. Nodig je graag vrienden of familie uit om samen van de sauna te genieten? Dan kies je natuurlijk best voor een grotere versie.
  • De grootte van je saunacabine heeft ook een invloed op het energieverbruik. Je zal meer energie verbruiken als een grotere ruimte moet worden opgewarmd. Laat door een vakman een schatting maken van de energie die jouw cabine zou verbruiken.

Welke kachel?

De keuze van de kachel is erg belangrijk. Zo moet de saunakachel aangepast zijn aan de grootte van de cabine: hoe groter de cabine, hoe meer vermogen de kachel moet hebben. Je hebt daarnaast ook de keuze tussen een houtkachel en een elektrische saunakachel.

Binnen of buiten?

Ook een belangrijke vraag, die onder meer van invloed is op de keuze van het materiaal: plaats je je sauna binnen of buiten? Beide hebben hun voordelen:

  • Voor een buitensauna heb je meestal geen beperkingen op het vlak van ruimte. In de tuin is er vaak meer plaats dan in een badkamer of andere kamer. Een ander voordeel is dat je onmiddellijk in de frisse lucht bent wanneer je uit de sauna komt. Het is namelijk belangrijk om goed af te koelen na een saunabeurt. Je kan je tuin zelfs omtoveren tot een complete wellnesstuin.
  • Een binnensauna vereist minder aangepaste materialen. Bovendien is het handig dat je er niet voor buiten hoeft te gaan. Een sauna in je badkamer of een andere kamer geeft ook extra cachet aan die ruimte.

Zelfbouw of kant-en-klaar?

  • Ben je een handige klusser? Dan wil je misschien zelf graag je cabine in elkaar steken. Er zijn verschillende formaten beschikbaar binnen zelfbouw saunamodellen.
  • Je hebt tevens de mogelijkheid om een kant-en-klare saunacabine aan te kopen. Dit zijn vaak heel stijlvolle modellen, die elke inrichting sieren.
  • Is de ruimte waar je de sauna wil plaatsen niet zo evident om een standaardmodel in te plaatsen? Dan kan je een sauna op maat laten maken door een vakman.

Wil je meer informatie over de verschillende mogelijkheden? Contacteer ons of spring eens binnen in de toonzaal van Abisco.

Finse sauna kopen?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen sauna cabine bij je thuis een ideale oplossing. Bij Abisco bent u aan het juiste adres. Bezoek onze sauna showroom in Kontich nabij Antwerpen, of bekijk het aanbod op de website.

Ontdek ons aanbod voor sauna: van saunacabines tot accessoires

SHOP SAUNA'S

Bekijk foto’s van onze realisaties in sauna, jacuzzi en infrarood

BEKIJK REALISATIES